Eszterházy torta eredeti recept

 

eszterhazy torta

eszterhazy torta
esztrehazy hozzavalok
tojasfeherje cukorral
dios liszt
elkeverjuk a masszat
kikenjuk a lapot
tej,tojas,cukor
duzzasztott zselatin
sargaja es cukor
kihabositott sargaja
besurites utan a zselatin
puning,dio,vaj
kikeverjuk a kremet
kivagjuk a tesztat
betoltjuk a tesztat
panir
fondanozas
csoki
eszterhazy minta
krem diszites

 

Elkészítés:

Eszterházy torta tésztája:

10 db tojásfehérjét habbáverünk, hozzáadunk a habverés végén 30 dkg cukrot apránként, majd beleforgatunk 33 dkg darált diót és 2 dkg lisztet. 5 kerek lapot kenünk belőle, és 220 C'-os sütőben kisütjük.

Eszterházy torta krémje:

0,5 dkg zselatinport megduzzasztunk 0,5 dl hideg vízben. 2,5 dl tejet egy csomag vaníliás cukorral felforralunk. 5 db tojássárgáját 12 dkg cukorral hikeverünk, majd a forrásban lévő tejbe öntjük. Gyorsan keverve felforraljuk, és hozzáadjuk a duzzasztott zselatint. Ha kihült ez a massza, akkor kikeverjük 30 dkg vajjal, 5 dkg darált dióval és 0,5 dl konyakkal.

Eszterházy torta töltése:

Az Eszterházy lapokat megspricceljük egy kis konyakkal, majd beletöltjük a krém 80%-át. Körbehúzzuk krémmel, de a tetejét nem! A tetejét lekenjük felforralt baracklekvárral.

Eszterházy torta fondan bevonata:

Langyosra melegítünk 30 dkg fondant és áthúzzuk a torta tetejét. Az olvasztott csokoládét fecskendező zsákba töltjük és 2 cm-es távolságra felspricceljük rá a jellegzetes mintát. A még meg nem kötött fondanba késsel fel és lefele húzva kialakítjuk az Eszterházy torta jellegzetes rácsos motívumát.

Az oldalát bevonhatjuk tejszínhabbal, és szeletelt mandulával.

Hozzávalók

     
10 db Tojás fehérje
30 dkg Cukor
33 dkg Dió (darált)
2 dkg liszt CERBONA szalagos
5 g zselatin por
5 cl Víz
25 cl tej 2.8%
1 csom. Vaníliás cukor
5 db Tojás sárgája
12 dkg Cukor
30 dkg Vaj
5 dkg Dió (darált)
5 cl konyak
 

Barackos-epres túró torta recept

 

epres barackos turo torta

epres barackos turo torta
hozzavalok
eper es barack
osszekeverjuk
hozzaontjuk a zselet
gyumolcs a masszaba
elso reteg
toltelek elkenes
elso piskota
masodik toltelek
ezt is elkenjuk
zselezes
kesz

 

Elkészítés

2 piskóta lapot használunk az elkészítéséhez.

A torta töltelékének receptje:

50 dkg túrót áttörünk, hozzászitálunk 10 dkg porcukrot. 6 dl tejszínből habot verünk és összekeverjük a túrós masszával. Hozzákeverünk 1 dl (10 dkg) olvasztott zselét , 15 dkg kockára vágott epret és 15 dkg barackot.

Az egyik piskóta lapot csatos torta karikába tesszük, majd rátöltjük a töltelék felét. Rátesszük a másik piskóta lapot, majd erre a töltelék másik felét. Hűtőbe tesszük 1 órára.

A torta tetejét kirakjuk 40 dkg gyümölccsel, és vékonyan lezselézzük.

Hozzávalók

     
2 db piskóta lap
6 dl tejszín
50 dkg túró (zsíros)
10 dkg Porcukor
20 dkg zselé (olvasztott)
35 dkg eper
35 dkg őszibarack befőtt

 

Tepsis rafaello

Tészta:

6 tojásfehérje, 30 dkg cukorral habosra keverni. Majd ebbe 15 dkg kókuszreszelék, 10 dkg liszt. Sütőpapíros tepsiben kell sütni.

Krém:

6 tojássárgája, 5 evőkanál liszt, 4 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor sűrűre főzni.
15 dkg margarint, 10 dkg porcukorral habosra keverni.

A kihűlt krémmel összekeverni a margarinos krémet, majd rákenni a tésztára. Tetejét jól megszórni kókuszreszelékkel. Végül olvasztott csokit is csurgathatunk rá mintának. Ha felszeleteltük akár egy-egy mandulaszemet is szúrhatunk mindegyik szelet közepébe, de e nélkül is nagyon finom sütemény.

 

 Fagyi szelet

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg kristálycukor, 4 egész tojás, 5 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 10 dkg őrölt dió, fél sütőpor, 5 evőkanál víz.

 

A cukrot elkeverjük a tojással és az 5 evőkanál vízzel, hozzáadjuk a sütőporral, dióval elegyített lisztet és 5 kanál vízzel elkeverjük. Kizsírozott, lisztezett tepsiben előmelegített sütőben közepes tűzön megsütjük.

 

 

 

A krémhez: 5 dl tej, 8 evőkanál grízes liszt, 15 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor.

 

A lisztet fokozatosan felengedjük a tejjel, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A vajat habosra keverjük a cukrokkal és hozzádolgozzuk a kihűlt péphez. A krémet rákenjük a tésztára és hűtőbe tesszük.

 

 

 

A habhoz: 3 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, egy tábla csokoládé. A tojásfehérjét gőz fölött felverjük, rátesszük a megszilárdult krémre és keserűcsokoládét reszelünk rá.

 

 

 

Mónika szelet

 


Hozzávalók:

Tészta:

4 db tojás

30 dkg porcukor

10 evőkanál víz

10 dkg darált dió

20 dkg liszt (piskótának való)

1 csomag sütőpor.

 

A tojássárgáját kikavarni a porcukor és víz hozzáadásával, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, végén a tojásfehérje kemény habját.

Kisütjük, mint a piskótát, ha kihűlt lapjára kettévágjuk.

20x30 cm tepsibe sütjük.

 

Krém:

5 dl tej

5 evőkanál gríz

2 csomag vaniliás cukor

25 dkg cukor

10 dkg darált dió

25 dkg margarin.

 

A krémet megfőzzük, a diót az utolsó pillanatban adjuk a krémhez, amikor kihűlt beledolgozzuk a margarint.

A piskótát kitöltjük a krémmel, a tetejét is bevonjuk vele, és gorombára reszelt csokival díszítjük.

 

Szeleteljük, mint a tortát.

 

Fantázia szelet



5 db.tojásból a szokásos módon piskótát sütünk,egy 26x37 cm-es tepsiben.25 dkg.cukrot megpirítunk,majd a kihűlt piskótára kenjük.Hagyjuk kihülni.5 db tojás fehérjét 25 dkg porcukorral kemény habbá verünk,majd beleforgatunk 25 dkg.darált diót,és a piskóta méretével megeggyező méretű tepsiben megsütjük.

Krém:5 db.tojássárgáját kikeverünk 15 dkg.porcukorral.1 dl.erős feketekávéval,majd gőz fölött sűrűre főzzük,amikor kihült 20 deka vajjal habosra keverjük.
Összeállítás:
Ostyalapokat egymás mellé illesztjük,hogy piskóta méretű legyen,megkenjük a krém felével,erre tesszük a piskótát a kemény cukros felével lefelé.A piskóta másik felére rákenjük a többi krémet,és erre tesszük a diós lapot amit csokimázzal vonunk be.
1-2 nap múlva,amikor a karamellizált cukor megolvad és az ízek összeérnek szeletelhető

 

Kefires epres koszorú




1 nagy doboz(450gr) frissföl
2 kis db.(175 gr)kefír
1 dl tejszín(felverés nélkül)
Kb.15 dkg porcukor(ízlés szerint), 1 van. cukor
1 cs.(125 gr.)zselatin
40 dkg eper(vagy más friss gyümi)

A zselatint a tejszínben megmelegítem, majd a gyümölcs kivételével mindent hozzávalót jól összekeverek.Beleforgatom a gyümölcsöt, lehet egészben, darabokban is, és formába öntöm. Minimum 3-4 órát hűtsük a hűtőben! Üdítő, finom nyári édesség.

 

Pudingos kocka




Tészta:
======
6 tojás sárgáját kikeverek 20 dkg kristálycukorral, a tojások fehérjét kemény habbá verem. 4 csomag csokoládés pudingporban elkeverek 1 sütőport, majd ezekből piskótésztát sütök.

Krém:
=====
Fél liter tejet felfőzök egy vaníliás pudingporral, 1 kanál liszttel, 4 tojás sárgájával. Ha kihűlt( ha meleg kicsapja!) jól elkeverek benne 1 margarin és 20 dkg porcukor keverékét.
A megmaradt 4 tojás fehérjét gőz fölött 20 dkg porcukorral felverem.

A pudingos piskótát kettévágom( legszebben vékony damillal v. erős cérnával lehet), megkenem a krémmel, a tetejére rásimítom a tojásfehérje habot. Erre csokidarát szoktam szórni. Kockára vágom

 

Oldalmenü
Diavetítő