Túróval töltött zsömle


 

 

Hozzávalók:

            4 zsömle

            4 dl tej

            8 dkg cukor

            vaníliás cukor

Töltelék:

            25 dkg túró

            tejföl

            10 dkg cukor

            vaníliás cukor

            reszelt citromhéj

           

Öntet: 2 dl tejföl

            1 tojás

            3 evőkanál cukor

 

A zömlék tetejét levágom, a belsejét kiszedem.

A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és a vaníliás cukrot. Egy tálat kivajazok, a kivájt zsömléket kicsit megáztatom a tejben. (Ne annyira, hogy szétessen, de azért ne maradjon száraz.) Egymás mellé helyezem, mindegyikbe egy kanál lekvárt teszek, majd a túrókrémmel megtöltöm.

A túróból krémet készítek, hasonlóan, mint a palacsintába, de a zsömlék belsejét is hozzámorzsolom. Ha túl száraz a túró, tejfölt is adok hozzá, vagy az áztató tejből egy keveset, ha marad. A kalapokat is megáztatom, ráteszem a zsömlékre, leöntöm a tojás, cukor és tejföl keverékével. A tetejére kis vajdarabokat teszek, és 200°C-os sütőben megsütöm.

Megjegyzés: ezt az ételt olyan gyakran készítem, hogy már számtalan variációját is kipróbáltam. Eleinte csak cukros tejföllel kentem be sütés előtt a zsömléket, ahogy a nagymamám készítette, aztán tojást is kevertem hozzá, volt úgy hogy a tojássárgáját a túróba kevertem, a fehérjéből tojáshabot sütöttem a tetejére, de az is érdekes volt, amikor nemrég a túróba sárgáját kevertem a fehérjét felvertem cukorral és 2 dl tejföllel lazán összekevertem.

A tölteléket is szoktam variálni, mert időnként gyümölcsöt is rakok bele.

Gyerekkoromban ezt öntött zsömlének neveztük és a felszeletelt zsömléket áztattuk tejbe, és azt rétegeztük a túróval. Anyukám meg néha a zsömléket függőlegesen bevagdosta, és a közökbe töltötte a túrókrémet.


A zsömlék belsejét kiszedem, a tálat kivajazom. A tejbe mártott zsömlékbe egy kanál lekvárt teszek, majd megtöltöm túrókrémmel.. Tejfölbe tojást és cukrot keverek. Leöntöm vele a töltött zsömléket.

Megsütöm. Nagyon finom.

 

 


Párizsi szelet

 

Hozzávalók:

Kb. 60 dkg csontnélküli karaj, vagy comb

2 db tojás

3-4 kanál liszt

Só, bors

Zsiradék a sütéshez.

 

A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, nem túl vékonyra kiverjük. A szeletek szélét 1 cm-re bevagdossuk, hogy sütéskor ne ugorjanak össze, aztán gyengén besózzuk, borsozzuk. Serpenyőben egy ujjnyi zsírt forrósítunk (legjobb, ha fele olajjal keverjük).

A tojásfehérjét verjük fel habnak, és azután keverjük bele a tojássárgáját. Így a bunda laza és vastag lesz.

A szeleteket belemártjuk a lisztbe, majd a tojásba, úgy, hogy a bundán ne legyen sehol folytonossági hiány. A megmártott szeleteket beletesszük a forró zsiradékba és lefedjük. Közepes tűznél sütjük, amíg az egyik oldaluk megpirul, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is szép pirosra, sütjük, most már fedő nélkül.

A megsült szeleteket tálra rakjuk és tálalásig fedő alatt melegen, tartjuk.

 

Krumplipürével, bármilyen krumpliból készült körettel, salátával tálaljuk.

 

Csirkemell Dubary módra

 

Hozzávalók:

1 szép nagy csirkemell (Pulykamellből is finom)

1 kisebb fej karfiol

2 evőkanál liszt a forgatáshoz

Kevés olaj a húsok elősütéséhez

Vaj a sütőtál kikenéséhez

Só, őrölt bors, Vegeta ételízesítő.

 

Sajtmártáshoz:

8 dkg vaj (Rama margarin)

3 evőkanál finomliszt (6 dkg)

3 dl tej

1 pohár tejföl (175 gramm)

1 db tojás sárgája

10 dkg reszelt sajt (trappista)

Só, bors, szerecsendió, grill fűszerkeverék.

 

A karfiolt rózsáira szedve megmosom, sós forró vízben pár percig előfőzöm. (nem megfőzni, maradjon roppanós!), majd leszűröm.

A csirkemellről a bőrt eltávolítom, kicsontozom, szeletekre vágom, kissé kiklopfolom. Sózom, borsozom, majd  lisztben megforgatom a szeleteket. Kevés olajon mindkét oldalát piroskásra elősütöm, és vajazott, csinos sütőtálba helyezem. Alufóliával letakarom.

 

Elkészítem a sajtmártást: Gyorsforralóban felmelegítem a vajat, hozzáadom a lisztet, habverővel elkeverem, majd felöntöm a tejjel. Sózom, borsozom, grill fűszerkeverékkel és pici reszelt szerecsendióval ízesítem. Állandó keverés mellett csomómentesre besűrítem.

A tűzről lehúzva beleteszem a tejfölt, a tojássárgáját, végül a reszelt sajtot. Picit melegítem még, míg a sajt is felolvad, sima, egynemű mártást kapok.

A kisütött csirkemellekre elosztom az előfőzött karfiolrózsákat, leöntöm a mártással, és előmelegített sütőben addig sütöm, míg szép piros lesz a teteje.

 

Zöldséges barnarizzsel, sült krumplival, salátával tálalom.

 

Bécsi szelet

 

Az eredeti, valódi bécsi szelet mindig borjúhúsból készül.

 

Hozzávalók:

Kb. 60 dkg csontnélküli karaj, vagy comb

2 db tojás

3-4 kanál liszt

1 tányérnyi zsemlemorzsa

Só, bors

Zsiradék a sütéshez.

 

A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, nem túl vékonyra kiverjük. A szeletek szélét 1 cm-re bevagdossuk, hogy sütéskor ne ugorjanak össze, aztán gyengén besózzuk, borsozzuk. Serpenyőben egy ujjnyi zsírt forrósítunk (legjobb, ha fele olajjal keverjük).

A szeleteket belemártjuk a lisztbe, felvert tojásba és morzsába úgy, hogy a bundán ne legyen sehol folytonossági hiány. A megmártott szeleteket beletesszük a forró zsiradékba és lefedjük. Közepes tűznél sütjük, amíg az egyik oldaluk megpirul, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is szép pirosra, sütjük, most már fedő nélkül.

A megsült szeleteket tálra rakjuk és tálalásig fedő alatt melegen, tartjuk.

 

Pirított vagy hasábburgonyával, salátával tálaljuk.

 

Pusztapörkölt

 

Hozzávalók:

50 dkg marhalábszár

10 dkg sertészsír

3 fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 db paradicsom

2 db paprika

80 dkg burgonya

Só, őrölt köménymag, pirospaprika, Piros Arany krém.

 

Elkészítés:

Égszerre teszem a zsírba a kockázott vöröshagymát és a nagyobb kockákra vágott marhahúst. Pirítom kissé, majd megszórom pirospaprikával, az őrölt köménnyel, sóval ízesítem. Hozzáadom a kockázott paradicsomot, a Piros Arany krémet és belereszelem a fokhagymát. Kb. 1-1,5 órát párolom csendes tűzön fedő alatt.

 

A csíkokra vágott paprikát, a kockázott burgonyát hozzáadom, és kevés vizet hozzáadva még kb. 30 percig párolom, míg a burgonya is megpuhul.

 

Rövid, sűrű szaftos leve legyen. Tálalásnál savanyúságot kínálok mellé. Ha nincs friss paprika, paradicsom, akkor lecsóval is készíthető, ekkor a krumplival együtt adom ezt az ételhez.

 


TEJFÖLÖS MUSTÁROS HÚS


A húsokat kikloffolom,sózom,borsozom,majd tejfölt összekeverek mustárral,ezzel bekenem a húsok mindkét oldalát,tepsibe teszem egymás mellé,pici vizet öntök alá,lefedem alufóliával,és megpárolom,majd leveszem róla az alufóliát,és még hagyom úgy a sütöbe,és utánna sajt darabokat vágok mindegyikre,majd ha ráolvadt a sajt akkor kész,különféle körettel,tálalni.

 

 

Sztroganov csirke

 

Hozzávalók:

1 szép nagy csirkemell csontozva (pulykából is finom)

25 dkg vegyes gomba (csiperke, erdei csiperke)

1 csokor újhagyma

2 evőkanál liszt

2-3 db kisebb csemege uborka

2 dl tejföl

1 dl tejszín

1 teáskanál mustár

2 evőkanál vaj

2 evőkanál olaj

Só, őrölt feketebors.

 

A lebőrözött csirkemellet ujjnyi csíkokra vágom, a gombát, újhagymát, uborkát felszeletelem.

A csirke csíkokat sózom, borsozom, liszttel meghintem, és az olaj - vaj keverékén piroskásra sütöm. Kiszedem a serpenyőből, letakarom.

A visszamaradt zsiradékban megdinsztelem az újhagymát, rádobom a gombát, és megpárolom. Ráöntöm a tejfölt, tejszínt, beleteszem az uborka szeleteket. Ízesítem mustárral, őrölt borssal. Visszateszem a csirkecsíkokat, és összerottyantom az egészet.

 

Könnyű, gyors étel, krumplipürével, vagy sült krumplival, csemege uborkával tálalom.

 

 

Gombával töltött csirkemell

 

Hozzávalók:

2 szép csirkemell

1 db nagy fej vöröshagyma

20 dkg csiperkegomba

2 db egész tojás

Fűszerek: só, bors, pirospaprika

Díszítésnek reszelt sajt.

 

Töltelék:

Egy nagy fej apróra vágott hagymát zsiradékon megpirítunk, pirospaprikát teszünk rá és hozzátesszük a szeletelt csiperkegombát. Fűszerezzük, megpároljuk és kihűtjük, majd mikor langyosra hűlt belekeverünk egy nyers tojást.

 

A csirkemelleket lebőrözzük és a húst nem túl vastag szeletekben, leválasztjuk a csontról. Kiverjük, nem túl vékonyra, majd kiterítjük alufóliára.

Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, pirospaprikával, majd egyenletesen rárakjuk a tölteléket. Egy keményre főzött tojást négybe, vágunk, és a töltelékekre teszünk. A fólia segítségével feltekerjük, végeit ügyesen behajtjuk, hogy a töltelék ne follyon ki.

Sütőben szép pirosra megsütjük.

Langyosra hűlve sajtot reszelünk rá.

Sós vízben főtt, petrezselyemmel meghintett krumplival tálaljuk.

 

Baconos csirkemáj hagymaágyon

 

Hozzávalók:

10-15 db csirkemáj

10-15 db hagymakarika

10-15 db vékony szelet bacon

 

A hagymát karikára vágjuk,(kb. fél centi vastagra) rá teszünk egy csirkemájat, és egy szelet bacon-nal szorosan áttekerjük. Egy tepsit vékonyan kizsírozunk, és ebbe tesszük a májakat, előmelegített sütőben, kb. 180 fokon, megsütjük.

 

Krumplipürével tálaljuk.

 

 

Székelykáposzta

Hozzávalók

1 kg sertés comb, vagy lapocka. A comb szárazabb, a lapocka kicsit zsírosabb de evvel finomabb. 1 nagy fej hagyma, 1 kg savanyúkáposzta 2 evőkanál zsír, só, őrölt pirospaprika, fél liter tejföl.

Elkészítése

A húsból egy nagy lábosban pörköltet készítünk. A húst jól megmossuk, apróra feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük az apróra szeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk. Amikor megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát, rögtön utána a feldarabolt hússzeleteket, és megkavarjuk. Ízlés szerint sózzuk. Vigyázzunk a sózással, mert a savanyúkáposzta is sós. Lefedve kb. egy órán keresztül pároljuk. Ha elfogy alóla a folyadék, vízzel - de nem bőven - visszapótoljuk, hogy oda ne égjen, de azért jó sűrű zaftban párolódjon. Közben egy másik lábasban kevés vízben megpároljuk a savanyúkáposztát. Amikor a pörkölt is készen van, meg a savanyúkáposzta is megpuhult, a káposztát beleöntjük a pörköltbe, beletesszük a fél liter tejfölt és még pár percig főzzük.

 


SERTÉSFLEKKEN

 

Hozzávalók:

8 szelet vastagabb sertéstarja

Fűszerek:

Pirospaprika, bors, majoranna, őrölt köménymag, fokhagyma reszelve, olaj.

 

A fűszereket összekeverem, és bedörzsölöm a hússzeleteket. Olajat öntök rá, és egy éjszakát hűtőben pácolom. Sütés előtt lecsepegtetem, ráteszek egy nylon fóliát, és kissé klopfolom. Most sózom, és kevés olajon, vagy grill rácson hirtelen kisütöm.

 

Azonnal, frissen tálalom. Körete hasábburgonya, petrezselymes burgonya, friss saláta, vagy uborkasaláta.

Kerti partikhoz is kiváló, különböző szószokkal (pld. ördögmártás, fokhagymás joghurtmártás), és friss ropogós kenyérrel tálalva.

 

 

 

SAJTOS ? TEJFÖLÖS SÜLTCSIRKE 

Hozzávalók:

4 db csirkecomb

2 evőkanál liszt

2 gerezd fokhagyma lereszelve

1 kávéskanál pirospaprika

1 teáskanál só, bors, oregano, rozmaring

2 dl tejföl

15 dkg füstölt sajt reszelve

Olaj.

 

A csirkecombokat kézzel megnyomogatom, ha túl nagy, félbevágom, a vastagabb részeken a csont mellett késsel kicsit bevágom.

A lisztet, reszelt fokhagymát, fűszereket összekeverem. Ebbe a keverékbe alaposan beleforgatom a húsdarabokat.

Kiolajozott csinos tűzálló tálba helyezem őket. Olajjal picit meglocsolom a tetejét, és alufóliával lefedem a tálat.

Előmelegített sütőben, 200C fokon, alsó-felsőálláson 35 percig sütöm.

A tejfölt összekeverem a reszelt füstölt sajttal, és a csirkecombokra öntöm. Most már fólia nélkül sütöm tovább, míg kicsit megpirul a teteje. (Grillezéssel kb. 5-10 perc, figyelem, nehogy megégjen!).

 

Zöldséges rizs, és cékla, vagy krumplipüré és fejessaláta illik mellé.

Könnyen elkészíthető, nagyon finom, vendégvárónak is jól bevált étel, csak a sütést kell időzíteni:))

 

 

 

 

 

Pirított máj

Hozzávalók:60dkg máj,1,5dl olaj,20dkg vöröshagyma,só,bors,édes fűszerpaprika,majoránna. Elkészítés:A májat egyenlő csíkokra vágjuk.A karikára vágott hagymát olajban kissé megpirítjuk,majd levesszük,és hozzáadjuk a fűszerpaprikát.Erős tűzre visszatesszük,ésbelerakjuk a májat.Az egészet ízlés szerint borssal,majoránnával fűszerezzük.Állandó keverés közben megpirítjuk a májat.Tálba tesszük,és megsózzuk. KÖRETKÉNT párolt rizst vagy burgonyapürét adunk hozzá.

 

 

Töltött burgonya


10 db közepes burgonyát héjjában megfözzük, hagyjuk kihűlni, megpucoljuk, kettévágjuk és kiskanállal kiszedjük a közepét és megsózzuk őket.
( ebből ugye 20 db kis tölthető burgonya lesz )

A besamelles töltelék :


Elkészítjük a besamell mártást : vajat olvasztunk ,lisztet adunk hozzá, és tejjel vagy tejszínnel simára keverjük. Vegetával, sóval, fehérborssal, szerecsendióval ízlés szerint ízesítjük.
Egy edénybe teszek fél doboz kukorica konzervet és fél doboz zöldborsót, valamint apróra vágott és már előre megpírított szalonnát. Ezt leöntöm a besamell mártással úgy,hogy ne legyen túl folyós.
Ezt a masszát kiskanállal a kivájt burgonyákba töltöm, a tetejére sajtszeleteket rakok és beteszem a sütőbe. Addig sütőm amíg a sajt meg nem pírul.

Bolognai töltelékkel :

A darálthúst ugyanúgy készítem el mint a spagettinek és ezt töltöm bele a burgonyákba. Ezt a szószt érdemes elöző nap elkészíteni mert akkor a hűtőben megdermed és nem lesz annyira folyós mint frissen.

 


 

 

Francia rakott burgonya :

10 db burgonya, 1 szál lecsó kolbász, 7 db tojás, 1 v. hagyma,sajt.

A besamell mártáshoz 10 dkg vaj, 2-3 ek liszt,  kb. 2 dl tejszín,  kb. 5 dl tej, szerencsdió, fehérbors,vegeta.

A burgonyát megfőzöm, lehűtöm (nem kell teljesen puhára főzni mert ugye mág sülni fog ) . A tojásokat szintén megfözöm. A hagymát üvegesre pirítom és hozzáadom a karikára vágott lecsókolbászt, és azt is pirítom egy kicsit a hagymával.

Egy nagyobb  edénybe teszem a felkarikázott burgonyát és tojásokat,valamint a hagymás kolbászt.Ezeket jól összekeverem.

 Ezután elkészítem a besamell mártást:

A vajat felolvasztom egy nagyobb serpenyőben,hozzáadom a lisztet,kikeverem és egy kicsit pirítom. Fokozatosan hozzáadom a tejszínt és a tejet. ( Azért írtam kb. mennyiséget mert nem szoktam mérni,hanem attól függően adagolom,hogy mennyire sűrűsödik be ) Folyékony mártás sűrűségűnek legyen.

Hozzákeverem a mártást az elöbb összekevert anyagokhoz és kikent,zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntöm. Tetejére reszelt sajtot rakok és addig sütöm míg a tetején a sajt teljesen meg nem pírul.

    

 

 

 

Töltött pizza

Egyszerű pizzatészta recepttel kell készíteni. Vékonyra kinyújtottam a tésztát kör alakúra, megkentem tejföllel, tettem rá kolbászkarikákat, előre lepírított szalonnát, karikára vágott hagymát és reszelt sajtot. Ezeket mind csak a tészta egyik felére mivel a másik felét rá kell hajtani. Mielött ráhajtanánk a tészta szélét tojással be kell kenni és egy kicsit felhajtani. A tetejét is megkenni tojással és reszelt sajttal megszórni. 200 fokos előmelegített sütőben addig sütni míg a teteje meg nem pírul. A tölteléket sokféleképpen lehet variálni.

Pizzatészta :

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tojás
2 dl tej
2 evőkanál olaj
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 mokkáskanál só


Elkészítés: A tejet langyosra melegítjük, az elmorzsolt élesztőt és a cukrot egy kevés liszttel elkeverjük, és egy kis tejet öntünk hozzá. Hagyjuk, hogy megkeljen. Ha felfutott az élesztő, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a sóval és az olajjal, pizzafűszerrel vagy oreganóval és jól kigyúrjuk. 30 percig langyos helyen pihentetjük.

Ebből a receptből 4 db töltött pizza jön ki.

 

 

Oldalmenü
Diavetítő